A Story to Tell

Ήρθε η ώρα για… reset

Κοιτάζεις το ρολόι. Ήδη έχει πάει δώδεκα και το ξυπνητήρι από νωρίς έχει ρυθμιστεί στις 6:00 το πρωί. Έπειτα από δύο εβδομάδες διακοπών, πρέπει να ξαναβάλεις και πάλι τον οργανισμό σου στη διαδικασία του πρωινού ξυπνήματος και μιας ρουτίνας πολύ συγκεκριμένης και επαναλαμβανόμενης. Τι κι αν έξω οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για παραλία και άραγμα στη βεράντα με φίλους μέχρι τα ξημερώματα, εσύ πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου πως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η καθημερινότητά σου θα κυλήσει χωρίς παρεκκλίσεις και παραστρατήματα.

Τα πάντα όμως, είναι θέμα οπτικής. Όσο πιο αρνητικά βλέπεις μια κατάσταση τόσο πιο αρνητικά την αντιμετωπίζεις και τη διαχειρίζεσαι. Η κατρακύλα δεν έχει σταματημό, εκτός κι αν τη σταματήσεις εσύ.

Ο Σεπτέμβρης αποτελεί τον πιο ιδανικό μήνα για να δεις τη ζωή σου διαφορετικά, αφού ο Αύγουστος που προηγείται είναι η μοναδική περίοδος που απομακρύνεσαι για καιρό από τη ρουτίνα σου, με το μυαλό σου να καθαρίζει και να αντιλαμβάνεται τα ουσιαστικά και τα ουσιώδη που χρειάζεται.

Επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Ηράκλειτου πως τα πάντα ρει, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας όπου όλα μπορούν να αλλάξουν βελτιώνοντας πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσες δεδομένα στη ζωή σου.


Θέσε εφικτούς στόχους

Όχι, η δουλειά δεν είναι το μοναδικό πεδίο εκπλήρωσης στόχων. Μπορεί να αφορά στην υγεία, στη διατροφή, στην εμφάνιση, ακόμη και στη συνέπεια των λόγων και των πράξεων. Κάθε τι που επιθυμούμε να πετύχουμε ή να αποκτήσουμε, μπορεί να γίνει ένας στόχος που θα μας δώσει ένα διαφορετικό κίνητρο και σκοπό, βγάζοντάς μας από τη ρουτίνα μας. Η επίτευξή του αποτελεί και το μεγαλύτερο μπουστάρισμα της αυτοπεποίθησης.

Οργανώσου

Ίσως αυτό να ακούγεται βαρετό και κουραστικό, ωστόσο το να οργανώσεις ένα πλάνο βάζοντας σε σειρά τις προτεραιότητες, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες σου, ιεραρχώντας τις πιο σημαντικές, θα είναι ο μπούσουλας που θα σε ηρεμήσει και θα σε αποφορτίσει. Σκέψου το σαν χαρτί οδηγιών που σου εξηγεί πώς να στήσεις ένα έπιπλο. Στην αρχή εκνευρίζεσαι με τα σχέδια και τις εικόνες, αλλά μόλις καταλάβεις τις οδηγίες  και το έπιπλο ξεκινά να παίρνει μορφή, αποθηκεύεις το φύλλο οδηγιών μπας και το χρειαστείς στο μέλλον.

Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου

Με τον πληθωρισμό να έχει ανέβει στα ύψη και τις τιμές στα καύσιμα να μοιάζουν με αυτές που κάποτε πουλούσαν ράβδους χρυσού, το να βάλεις χρήματα στην άκρη είναι μεγάλο κατόρθωμα, το οποίο οφείλεις να πετύχεις. Ακριβώς επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και τα πράγματα πολύ αβέβαια, το να ελέγχεις τα έσοδα και τα έξοδά σου ώστε να μπορείς μετά να ξέρεις τι ξοδεύεις και να αρχίσεις να αποταμιεύεις είναι ζωτικής σημασίας. Κι αν δεν τα βγάζεις πέρα με τα υφιστάμενα εισοδήματά σου, το διαδίκτυο προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για επιπλέον εισόδημα, δουλεύοντας από το σπίτι.

Επαναξιολόγησε την καριέρα σου

Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν θέλουμε να τελειώσουν οι διακοπές είναι γιατί δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στη βαρετή και αδιάφορη εργασία μας, που μας προκαλεί άγχος και εκνευρισμό. Αν είσαι σε μία τέτοια διάθεση, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις όλα όσα ήξερες μέχρι τώρα και να δεις τη ζωή σου με άλλο μάτι. Προφανώς οι καιροί είναι δύσκολοι και το να βιοποριστείς είναι σημαντικό, αλλά μήπως εκεί έξω υπάρχουν επιλογές που δεν εξέτασες ποτέ και σου ταιριάζουν λίγο περισσότερο απ’ αυτήν που τελικά έκανες;


Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Αν υπάρχει ένα καλό σε όλο αυτό που περάσαμε κατά τη διάρκεια των 2,5 χρόνων της πανδημίας ήταν πως συνειδητοποιήσαμε πως η δουλειά και οι υποχρεώσεις δεν είναι το παν. Καταλάβαμε πως κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου και τους δικούς σου ανθρώπους. Αυτή η αποχή για ένα διάστημα από την πίεση της καθημερινότητας και τους γρήγορους ρυθμούς υπήρξε καταλυτική στο να αντιληφθούμε πως  η ζωή δεν είναι μόνο για να δουλεύεις και να πληρώνεις λογαριασμούς. Είναι και για να γελάς, να ξεκουράζεσαι, να διασκεδάζεις, να απολαμβάνεις ωραία πράγματα. Η ζωή είναι για να τη ζεις. Οπότε φρόντισε έστω και μια φορά την εβδομάδα να βρίσκεις χρόνο για εσένα αποκλειστικά κάνοντας πράγματα που αγαπάς και σε χαλαρώνουν. Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι ανεκτίμητα πολύτιμος και σημαντικός.