Η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας
Τα τελευταία χρόνια -ιδίως μετά τη μεγάλη στροφή της κοινωνίας στα social media- υπάρχει μια έντονη δημόσια συζήτηση για το κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν όρια και περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, όπως και της δημόσιας έκφρασης. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η πιο πολιτισμένη. Η άλλη όψη σού στήνει καρτέρι για να σε δολοφονήσει εν ψυχρώ γιατί μπήκες σε χωράφια ξένα «ενοχλείς» κάποιους. Είτε εν καιρώ πολέμου είτε εν καιρώ ειρήνης.
Μόνο το 2021 έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, από τους οποίους τέσσερις στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος εκτελέσθηκε από οργανωμένο χτύπημα, με την υπόθεση της δολοφονίας του να παραμένει ακόμα άλυτη και τα αναπάντητα ερωτήματα πολλά.
Το μέγεθος του προβλήματος ωστόσο, εντοπίζεται πιο ξεκάθαρα μέσα από τα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσιοποίησαν πρόσφατα δεκαπέντε οργανώσεις, εταίροι της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των ενημερώσεων που δέχεται η Πλατφόρμα αναφορικά με σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία του Τύπου στα κράτη μέλη του Συμβουλίου αυξήθηκε από 200 το 2020 σε 282 το 2021, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 41%.
Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς-Μπούριτς αναφερόμενη στο γεγονός εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς και για τον πολλαπλασιασμό των απειλών εναντίον δημοσιογράφων.Η Μπούριτς μάλιστα, δεν δίστασε να αναφερθεί και στις πρόσφατες απώλειες δημοσιογράφων οι οποίοι στοχοποιήθηκαν από το ρωσικό στρατό στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Ο οργανισμός αναφέρει επίσης και 82 περιπτώσεις προσβολής της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων, συχνά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19. Μάλιστα το 2021 26 περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων παρέμεναν ατιμώρητες ενώ 56 δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή. Η έκθεση επισημαίνει ακόμη την αύξηση των περιπτώσεων δικαστικού εκφοβισμού, με όλο και συχνότερη προσφυγή σε μηνύσεις για δυσφήμηση, ώστε να φιμωθούν τα μέσα ενημέρωσης.
Η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και οφείλουμε να το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.